Politist, adjectiv, pe lista mare a nominalizarilor la premiile Academiei Europene de Film

A venit si ‘sesiunea de toamna’ a festivalurilor importante din lumea filmului si se pare ca ne prezentam bine…in continuare. Daca Francesca lui Bobby Paunescu a starnit controverse si aplauze la Festivalul de la Venetia (care controverse nu pot sa insemne decat mai multa publicitate), Politist, adjectiv isi continua traseul festivalier fara scandaluri, dar cu la fel de multe laude. De data asta, filmul lui Corneliu Porumboiu a intrat pe lista lunga a nominalizarilor la premiile Academiei Europene de Film.

De fapt, ‘lista lunga a nominalizarilor’ nu e chiar o exprimare corecta. Premiile Academiei Europene difera de cele ale Academiei Americane – Oscarurile. Daca la Hollywood fiecare categorie are initial un numar mai mare de nominalizati, din care se aleg ‘finalistii’ si, in final, castigatorul, in Europa se alege mai intai o lista cu filmele ce vor fi luate in seama pentru diferitele categorii, urmand ca mai apoi sa se anunte lista cu nominalizari. Asadar, potrivit Mediafax, Politist, adjectiv se numara anul acesta printre cele 48 de filme alese de Academia Europeana de Film pe lista peliculeleor demne de luat in considerare. In urmatoarea perioada, 2,000 de membri ai Academiei vor selecta nominalizarile la fiecare categorie in parte. Acestea vor fi anuntate in noiembrie, in cadrul Festivalului International de Film de la Sevilia.

Echivalentul european  al Oscarurilor va avea loc pe 12 decembrie, la Ruhr. Printre filmele alaturi de care Politist, adjectiv concureaza se afla numeroase nume importante ca Antichrist (Lars von Trier), Abrazos Rotos (Pedro Almodovar), Slumdog Millionaire (Danny Boyle), Der Baader Meinhof Komplex (Uli Edel) sau The White Ribbon (Michele Haneke).

smart guess: Speram ca ‘traditia’ se va respecta si lungmetrajul lui Porumboiu va ajunge pe lista finala a nominalizatilor si, in final, va si castiga ceva. In mare, sunt cam aceiasi contracandidati ca si la Cannes, cand mai toata lumea a cazut de acord ca falsul policier romanesc a fost printre cele mai bune filme din festival.

 

You may also like...