Povestea unui rezident englez eliberat din Guantanamo Bay

Binyam Mohamed, un etiopian ce a emigrat in Regatul Unit in 1994, s-a intors ieri in Anglia, dupa 5 ani petrecuti la Guantanamo Bay, relateaza The Independent. Eliberarea sa vine in urma deciziei presedintelui Barack Obama de a repune in libertate 250 dintre detinutii celebrei inchisori militare din Cuba.

In 2002, Binyam Mohamed a fost retinut in Karachi de catre serviciile secrete americane si pakistaneze. La scurt timp, el a fost trimis in Maroc. Intr-o declaratie oficiala acesta spune ca “inca imi este greu sa cred ca am fost arestat, carat dintr-o tara in alta si torturat ca in Evul Mediu – toate astea orchestrate de guvernul Statelor Unite”.

Zuhra Mohamed, sora fostului detinut sustine ca, atunci cand fratele sau a disparut, atat guvernul american, cat si cel pakistanez, i-au spus ca nu au nicio informatie despre acesta. Cand Zuhra a contactat FBI-ul in legatura cu disparitia lui Binyam, i s-a spus ca “se pare ca a fost in locul nepotrivit, in momentul nepotrivit”. Nu dupa mult timp, insa, acestia au negat ca ar sti ceva despre fratele ei, trimitand-o la ambasada Pakistanului. Evident, si acestia au declarat ca nu detin nicio informatie in legatura cu acest caz. “De-abia in 2004, cand am fost contactati de Crucea Rosie, am aflat ca Binyam a fost dus la Guantanamo Bay” a declarat Zuhra Mohamed. “Acum este clar ca Guvernul Statelor Unite a fost implicat de la bun inceput in aceasta interogare”.

In declaratia sa oficiala, Binyam Mohamed vorbeste despre faptul ca, atunci cand era in Maroc, si-a dat seama ca oamenii care il torturau primeau indicatii de la MI5, Serviciile Secrete Engleze. “Oamenii care speram ca vor veni in ajutorul meu, am realizat mai tarziu, se aliasera cu cei care ma abuzau” povesteste acesta.

smart guess: Guantanamo Bay a fost multa vreme (si inca ramane) un subiect foarte controversat, datorita practicilor inchisorii, mai degraba barbare decat “politically correct”. In paranoia si nevoia de fapte care a cuprins intreaga lume dupa atacurile teroriste de la inceputul anilor 2000, guvernul american a trimis o multime de oameni in inchisoarea militara din Cuba. Multora dintre ei, insa, inca nu li s-a dovedit vreo vina. Cu toate acestea, cel putin la inceput, oamenii preferau sa-i vada vinovati, pentru ca aveau nevoie de raspunsuri. Chiar si-asa, oare merita cineva un astfel de tratament? Daca tot suntem in perioada post-Oscaruri, inchei cu un citat dintr-un mare premiant – “Power is when we have every justification to kill – and we don’t”.

 

You may also like...