Presedintele Romaniei a vorbit despre o posibila unire cu Republica Moldova

De multa vreme nu am mai auzit din gura vreunui oficial cuvintele “Romania”, “Moldova” si “unire” in aceeasi propozitie. Se pare ca, in apropierea campaniei electorale, declaratiile incep sa apara si politicienii prind curaj. Asadar, presedintele Iohannis a vorbit ieri, la Praga, despre Republica Moldova si eventualitatea unei ‘uniri cu tara’. Potrivit Mediafax, acesta a declarat ca Romania nu doreste nerespectarea granitelor stabilite la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si ca unirea s-ar intampla doar atunci cand cetatenii ambelor state si-ar dori-o.

Iohannis a mai spus ca “avem sansa Uniunii Europene. De aceea este tot efortul nostru de a muta Republica Moldova, din punct de vedere al perspectivei europene, in grupul tarilor din Balcanii de Vest.” Mai exact, ii gadilam un pic si pe cei care vad o singura tara de ambele parti ale Prutului si aducem in discutie si discursul european.

“Daca discutam de unire vreodata – si eu nu am fariseismul de a nu pronunta acest cuvant – va pot spune ca punctul meu de vedere este ca acest lucru se poate intampla doar atunci cand cetatenii ambelor tari vor dori acest lucru” a concluzionat presedintele cu un raspuns auto-declarat “filosofic”.

smart guess: Ma numar printre naivii idealisti care cred si spera ca, intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, aceasta unire ar fi posibila. Stiu, argumentele PRO si CONTRA sunt numeroase si complexe, iar discutarea lor acum nu are niciun sens. Ce merita remarcat, insa, este faptul ca acest subiect delicat intra timid in discursul politicienilor. Nici nu ma gandesc ca presedintele Iohannis sau oricare alt candidat ar avea, de fapt, aceasta intentie. Atingerea subiectului asta, insa, ar putea duce la reactii ceva mai putin anemice din partea societatilor civile din ambele tari, reactii care, odata ajunse la o anumita intensitate, nu ar mai putea fi ignorate asa usor.

 

You may also like...