Putem invata despre noi, citind carti politiste

De mici suntem asaltati cu povesti pline de exemple moralizatoare despre infruntarea continua dintre fortele binelui si cele ale raului. Nu numai povestile, dar si explicatiile despre comportamentul oamenilor sau mecanismul unor fenomene sociale sufera aceasta categorisire reductionista dihotomica.

Una dintre modalitatile de perpetuare a acestei perspecive ramane literatura politista. Prin glorificarea eroilor si lipsa unor reguli fixe acest tip de scriere are uneori trasaturi romantice. Insa, cartile politiste abunda in eroi controversati care merg dincolo de limitele legalitatii pentru a stopa sursa raului. Mai mult, aceste carti sunt pline de aluzii sexuale, unele mai mult sau mai putin explicite, care, chiar daca uneori ne este greu sa recunoastem, fac parte din viata reala. Cu toate acestea, dihotomia se mentine avand in vedere ca micile “pacate” ale detectivilor sunt scuzabile, in raport cu monstruoasele crime planuite de eroii negativi.

Profesionistii mortii a lui Anthony King, publicata de Editura National, este una dintre cartile politiste care merita citite. Chiar daca autorul ne dezvaluie de la inceput cine este raufacatorul si ne invita sa-i cunoastem gandurile, volumul pastreaza o doza de suspans specific de care scapam abia la ultima pagina. Aflam repede ca Jack Kosac panuia sa fuga pe alt continent dupa ce detectivii Jane Heron si Eric Black ii vor dezvalui planul, insa numai dupa ce personajul negativ ajungea pe prima pagina a ziarelor.

Indiferent cat am fi de critici fata de aceste carti politiste sau carti cu criminali in serie, ele ne fac intodeauna constienti de dimensiunea unui potential rau pe care minusurile societatii mileniului al III-lea il poarta. Desi unii dintre cititori spun plini de convingere ca s-au saturat de carti thriller, cu crime in serie si violente, aceste volume ne amintesc de posibilele derapaje pe care unii oameni le pot avea in anumite circumstante.

O paralela poate fi facuta cu scrierile istorice care ne amintesc ororile trecutului si ne avertizeaza sa ocolim si sa invaatam din greselile inaintasilor. Putem vorbi despre aceste carti politiste intr-o maniera asemanatoare. Ni se poate reprosa ca volumele de istorie incearca sa redea o realitate care a avut loc in trecut, iar cartile politste au la baza fapte imaginate. Chiar daca asa pare la prima vedere, cu totii stim ca nu este intocmai. Cartile politiste se pot inspira masiv din realitate, iar cele de istorie pot fi usor alterate de memoria inexacta a unor cronicari sau demersul subiectiv al unor istorici. Mai mult, in carti polisiste, dar si in altfet de carti, suspecte ca ar fi constructii pur imaginative, caracterul uman tradeaza o intraga paleta de intentii, atent disimulate in relatiile cotidiene.

You may also like...