Rezultatul din farfurie

Inainte de orice incepeti cu blatul: 500 gr faina + 60 gr drojdie proaspata + 150 ml lapte caldut + 1 lingurita sare + 2 lingurite zahar, mixat si lasat acoperit la loc caldut sa creasca.

Mai departe treaba nu e simpla: 12 cepe (!!! acum cred ca intelegeti si titlul postului), 5 oua, vreo 200 grame de costita bine afumata si 300 ml de smintina. Piper si mie imi mai place nucsoara in toata combinatia asta. Costita este mai mult pentru aroma de afumatura decit pentru carnea cu care contribuie.

Am taiat-o in cubulete mici si apoi am pus-o la foc domol sa se perpeleasca, slaninuta sa devina translucida si aroma de fum sa se imprastie in cele mai ascunse cotloane ale casei! 🙂

Cele 12 cepe nu le-am taiat prea mici pentru ca nu vreau sa se topeasca chiar de tot. Apoi le-am calitin ulei pina au devenit translucide fara insa a se rumeni. Eh, ok, cu mici exceptii! 🙂
Un sfat: chiar daca dureaza un pic mai mult, caliti ceapa in mai multe transe. Si inca ceva: nu mai puneti sare se va sara suficient de la lacrimi! 🙂

Am incalzit in prealabil cuptorul la 150 C apoi am bagat foaia de placinta* peste care am distribuit uniform ceapa calita si costita. Le-am tinut in cuptor pret de vreo 15 minute. Pasul asta este foarte important pentru ca da ceva timp blatului sa se coaca un pic inainte de a turna amestecul foarte lichid de smintina si oua.

In cele 15 minute am batut bine ouale cu smintina, am pus sare, piper si (cam o jumatate de) nucsoara, ar merge si chimen in loc de nucsoara daca vreti variatiuni pe tema asta. Dupa care am turnat amestecul peste blatul din cuptor si am mai lasat vreo 30-40 de minute, mai exact pina a inceput sa se rumeneasca la suprafata.

Cam asa arata scoasa din cuptor!

si linga mult laudatul tulburel!

You may also like...