Romania a avut castig de cauza la Haga

Ieri, la Curtea Internationala de Justitie, s-a finalizat, in cele din urma, conflictul diplomatic dintre Romania si Ucraina, in legatura cu Insula Serpilor si platoul continental din jurul acesteia. Nu sunt nici ale noastre, nici ale lor, dar parca, totusi, sunt mai mult ale noastre. Tribunalul de la Haga a repartizat Romaniei aproximativ 80% din teritoriul disputat de cele doua tari.

Cu toate acestea, nu s-a clarificat unul dintre aspectele importante ale acestor neintelegeri romano-ucraineene. Conform judecatoarei Rosalyn Higgins, Insula Serpilor nu a fost luata in discutie ca baza a liniei de separare. Astfel, nu a fost stabilit daca acest teritoriu este o insula, asa cum pretind ucrainienii, sau o stanca, asa cum este vazuta ea din Romania.

Totusi, nu se stie cum, dar din toata victoria asta istorica a romanilor (rara intamplare, ce merita sarbatorita corespunzator), vecinii nostri ex-sovietici se vad invingatori. Ei sunt multumiti de imparteala, sustin ca ii avantajeaza si au dedus ca neatacarea subiectului „insula vs. stanca” inseamna ca, fara nicio indoiala, Insula Serpilor este o insula. Nu-mi dau seama cum de n-am reusit sa ne intelegem cu ei pana acum; observ ca n-au nicio problema, de fapt, vor sa scape mai repede din aceasta situatie.

In urma acestei victorii de rasunet, Romania a “castigat” 9,370 de kilometri patrati in care, conform specialistilor, s-ar afla 70 de miliarde metri cub de gaz si 12 milioane de tone de petrol, relateaza Cotidianul. In cel mai optimist scenariu, toate acestea ar avea o valoare comerciala de 30 de miliarde de dolari.

smart guess: Poate ca din tonul celor scrise mai sus s-ar deduce o oarecare tenta batjocoritoare. Nimic mai indepartat de intentia mea. Imi cer, deci, scuze. Dupa parerea mea, aceasta victorie diplomatica, ce poate avea consecinte mai mult decat benefice, este foarte importanta pentru moralul baietilor nostri. Dupa victoriile din dubla cu Ucraina (Bastroe si Insula Serpilor), Romania poate pregati cu incredere urmatoarele meciuri de Turneu Final. Haideti, baieti, vrem Tezaurul inapoi, Basarabia si cam tot ce ne-a lipsit in ultimii 50 de ani!

 

You may also like...