România va avea cel mai puternic laser din lume

Nu vă bucurați prea mult, însă. Din cauza acestuia, noi vom fi un adevărat cobai nuclear pentru întreaga planetă. Potrivit Gândul, din 2015, pe platforma de la Măgurele va funcționa cea mai puternică instalație cu lasere din lume. Misiunea acesteia: să neutralizeze deșeurile nucleare sau, în termen științifici, să încerce transmutarea prin iradiere. Da, ați citit bine, să încerce.

Deși, pentru nivelul nostru, aceste lasere reprezintă cel mai important tezaur științific, consecințele lor pot fi foarte periculoase. La doar 3 kilometri de București vor fi aduse deșeuri nucleare din țară și din toată Europa de Est, urmând să se încerce scurtarea duratei de viață a radiaților produse de acestea. Deșeurile toxice ‘trăiesc’ pentru mii și milioane de ani, ele putând fi oricând folosite la fabricarea armelor nucleare.

Proiectul Extreme Light Infrastructure îi are ca membri pe Franța, Germania, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Cehia, România, Spania și Ungaria, iar SUA și Japonia au rol de observatori. Costurile totale ale ELI ajung la 500 de milioane de euro, puterea la care acest laser va funcționa fiind una impresionantă. Potrivit lui Marius Enăchescu, vicepreședintele Asociației Naționale pentru Cercetare Științifică, aceasta va fi de zece mii de ori mai mare decât energia totală generată de toate centralele nucleare de pe planetă, toate hidrocentralele, termocentralele, toată energia solară șamd.

smart guess: Pe de o parte, nu prea ne avantajează aceste lasere. Toate deșeurile, dacă într-adevăr le vor trimite „clienţii” sub laser, lângă cel mai mare oraș al țării, nu prea au cum să ne facă să ne simțim în siguranță. Pe de altă parte, e bine că intrăm și noi în rândul lumii, avem mari proiecte științifice internaționale la noi în țară. Plus că s-ar putea ca și Dan Brown să scrie o carte dubioasă despre o crimă petrecută în laboratoarele ELI din Măgurele.

 

You may also like...