S-a inventat dispozitivul de citit gandurile

O echipa de cercetatori de la University of Toronto a reusit sa inventeze un obiect cu ajutorul caruia se pot detecta preferintele unei persoane cu o precizie de 80%, anunta The Times. Dispozitivul este, de fapt, o casca legata cu niste cabluri de fibra optica, care emit unde infra-rosu de o frecventa asemanatoare cu cele emise de telecomenzile televizoarelor.

Aceste unde (cvasi-inofensive) ajung in cortexul prefrontal, zona creierului care coordoneaza luarea de decizii, sunt reflectate de vasele de sange si sunt “descifrate” de un senzor aflat si el pe aceeasi casca-cititoare-de-ganduri. Astfel, acest senzor apreciaza, in functie de cantitatea de oxigen din sange, preferintele fericitului purtator de casca.

Pana acum, modalitatile de “citire a gandurilor” erau mult mai complicate si necesitau aparate mult mai mari. Se asteapta ca aceasta inventie sa vina in ajutorul persoanelor cu dizabilitati de comunicare, facilitandu-le exprimarea.

smart guess: De-aici se pot deschide nenumarate porti catre viitorul SF pe care il tot astept. Pe langa faptul ca si-ar putea da seama ce prefer, The Wrestler sau The Curious Case of Benjamin Button, respectiva casca ar putea evolua si analiza lucruri un pic mai complexe. De exemplu, daca vreau sa ma uit la Discovery Channel sau Cartoon Network (asta asa, ca sa evidentiez ca nu urmaresc posturi care dauneaza grav sanatatii) si, fara ca eu sa misc, sa schimbe canalul. Sau, ar putea sa-si dea seama ca nu vreau sa ascult iar melodia a doua de pe CD-ul asta uzat, si sa sara peste ea. De-aici si pana la personajele din Wall-E va mai fi un scurt pas pentru omenire. Viitorul suna… clarvazator!

 

You may also like...