Sculptura cu pantoful aruncat in Bush a fost cenzurata

In Irak a fost ridicat un monument in onorea jurnalistului care s-a revoltat impotriva fostului presedinte american, George W. Bush, anunta BBC News. Astfel, revolta irakianului a fost imortalizata intr-o sculptura din fibra de sticla ce infatiseaza… un pantof. Din pacate, ca si gestul jurnalistului, aceasta initiativa a atras dupa sine o reactie in forta a autoritatilor.

La doar o zi dupa inaugurarea monumentului, acesta a fost dat jos din curtea orfelinatului in care fusese construit si, in cele din urma, distrus. Toate acestea, evident, la ordinul autoritatilor locale. Motivul? “Copiii ar trebui feriti de orice subiecte politice. Avand in vedere ca acesta este un orfelinat, monumentul poate intipari in inimile copiilor lucruri al caror timp nu a venit inca.” Sigur, trebuie sa mai asteptam un pic, sa mai creasca astia mici, sa le bagam in minte propaganda noastra.

smart guess: Si monumentul asta a primit acelasi tratament pe care l-a primit cel in cinstea caruia a fost ridicat. Jurnalistul irakian a fost arestat si acum asteapta sa fie judecat. Se pare ca, in timpul petrecut in inchisoare, acesta s-a impiedicat de nenumarate ori, rupandu-si o mana, cateva coaste si provocandu-si (singur, evident) cateva hemoragii interne. Din pacate, libertatea de exprimare (si nu numai) este pe cale de disparitie. Degeaba zic americanii ca s-au luptat sa aduca democratia in Irak. Se poate observa ce fel de democratie e in continuare acolo si cam ce a insemnat lupta asta.

 

You may also like...