Secretul masinilor de facut fum

Nimic nu transforma mai repede atmosfera unei petreceri sau a unei nunti intr-o atmosfera de poveste, decat fumul efemer si placut mirositor care ne invaluie incet si ne obtureaza usor vederea, sau ne invaluie mistic picioarele dandu-ne impresia ca pasim pe nori pufosi si albi. Care este insa secretul din spatele acestui fum si cum este el obtinut, o sa aflati in cele care urmeaza, si daca doriti, puteti sa incercati sa obtineti si dumneavoastra aceleasi efecte speciale acasa.

Aceasta bieninteles, cu conditia sa respectati cu atentie toate instructiunile si masurile de precauti necesare. Bineinteles, cea mai buna idee ar fi sa apelati la profesionisti, care detin deja toate echipamentele de care este nevoie, masini de facut fum, si au mai lucrat in prealabil cu astfel de substante. Daca totusi sunteti hotarat sa luati taurul de coarne si sa incercati experimentele cu propriile dumneavoastra maini, am alcatuit ceva mai jos o lista cu toate detaliile de care aveti nevoie, precum si sfaturi utile de la specialisti.

Secretul este mai simplu decat ati fi crezut: gheata carbonica si apa! Doar atat este suficient pentru a obtine un fum gros si greu care pluteste pe podea. Dincolo de masinile de fum, care de bazeaza si ele, majoritatea pe gheata carbonica, aceasta metoda este cea mai accesibila pentru majoritatea oamenilor, atat de realizat, cat si de obtinut materialele necesare. Gheata carbonica este CO2 in forma solida. Temperatura acestuia este extrem de scazuta: -78 grade Celsius. Fumul se obtine prin adaugarea de apa fierbinte peste granulele de gheata. Diferenta enorma de mare de temperatura, va genera cu val puternic de fum greu din vapori de apa si CO2.

De retinut!

Fumul obtinut din gheata carbonica si apa calda este foarte dens si nu va ramane in aer, ci mai degraba va avea tendinta de se lasa pe podele si de a pluti la cativa centrimetri de suprafata acestuia. Bineinteles, temperatura apei va influenta in mod direct densitatea fumului greu: cu cat mai fierbinte apa, cu atat mai intens fumul. Acest lucru insa inseamna ca si cantitatea folosita de gheata se va epuiza mai repede. Asadar veti avea nevoie sa folositi mai multa pentru a acoperi o anumita perioada de timp. In plus apa fierbinte trebuie reimprospatata din timp in timp, pentru ca altfel, se va raci foarte repede.

O masina de fum, improvizata pe moment se poate obtine cu usutinta cu ajutorul unui recipient termoizolant din polistiren. In acesta se adauga apa si gheata. Alte masini lucreaza pe principiul incalzirii continue a apei pentru a tine fumul in productie continua. Exista de cumparat si masini simple de acest fel dar si unele de dimensiuni mari care sunt facute sa acopere o scena intreaga sau sa dureze cateva ore.

Gheata carbonica este suficient de rece incat sa cauzeze degeraturi imediate. Tocmai de aceea, este absolut interzis sa o atingeti fara manusi de protectie. De asemenea, odata ce se sublimeaza, dioxidul de carbon se expandeaza si va face parte din aerul pe care il respirati. In cantitati prea mari acesta va deveni toxic si poate sa duca la asfixiere. Tocmai de aceea, se recomanda folosirea sa in incaperi cu o ventilatie foarte buna.

You may also like...