Senatorii s-au speriat de pasapoartele biometrice

Probabil ca mai toata lumea stie povestea pasaportului biometric care a pus pe jar intreaga populatie. Daca nu, pe scurt, situatia e urmatoare: aceste noi acte ar trebui sa contina un cip, care va stoca anumite date despre cetateanul posesor si care, stupoare!, are in seria lui numarul 666. De-aici s-au iscat multe proteste si reactii ostile, cum ca ne-am infrati cu cine nu trebuie, neavand niciun pod de trecut. De mentionat ar fi ca pasapoartele biometrice vin de sus. Nu, nu chiar atat de Sus, ci de la Uniunea Europeana. Ieri trebuia ca Senatul sa adopte ordonanta de urgenta care introducea aceste pasapoarte de la 1 ianuarie 2009. Potrivit Cotidianul, senatorii s-au poticnit si au retrimis la Comisia Juridica aceasta ordonanta. Mai pe scurt, s-au speriat ca dracu’.

Ce contin aceste pasapoarte, de fapt? Muuulte elemente de securitate, printre care si o poza in format digital si cate o amprenta de la fiecare mana. Seriile acestor cipuri i-au speriat pe alesii romani deoarece contin acel numar (mi-e si frica sa-l mai scriu). In sedinta de ieri s-a vorbit despre “faimosul numar de inscriere care a starnit atata emotie” si despre “o problema atat de sensibila” si chiar “serioasa” privind “acea cifra cu posibile efecte malefice” (vedeti? si lor le e frica! Atata doar ca nu e cifra, e numar…).

Alte probleme, ceva mai serioase, ridicate ieri, in Senat, au fost legate de cat de sigure sunt datele stocate pe acele cipuri, daca nu cumva pot fi foarte usor furate si daca de pe urma introducerii acestor pasapoarte n-ar avea de castigat o alta firma care face afaceri cu statul.

smart guess: Sincer, mi se pare incredibil. Poate ca am eu o viziune prea libertina, dar nu cred ca asta e un motiv pentru care sa respingi o ordonanta de urgenta. Imi pare a fi din aceeasi familie cu toate cladirile care n-au etajul 13, pe motiv ca aduce ghinion. Sunt convins ca nu o sa starnim Apocalipsa daca vom iesi din tara cu pasapoartele biometrice. Daca n-au reusit altii pana acum, nu cred ca Romania ar avea prea multe sanse.

 

You may also like...