Si India vrea in spatiu

Incurajati, probabil, de succesul de care se bucura la ora actuala in lumea filmului, indienii au decis ca Pamantul nu le mai ajunge. Space – the final frontier. Potrivit cotidianului The Guardian, Comisia de Planificare a Indiei a aprobat un plan de aproximativ 2 miliarde de euro care se va finaliza cu trimiterea, pana in 2015, a primului echipaj uman indian in spatiu.

Acest plan are doua faze principale: lansarea unei rachete fara echipaj uman in 2013 sau 2014, urmand ca in anul urmator sa se lanseze prima misiune umana indiana in spatiu. Cu toate acestea, indienii nu fac totul chiar de capul lor. Rusia si-a oferit sprijinul pentru construirea rachetei spatiale si antrenamentul echipajului. De asemenea, in 2013, un astronaut indian va “testa terenul” la bordul navei rusesti Soyuz.

Daca acest plan va reusi, India ar intra in cercul select al tarilor care au trimis echipaje umane in spatiu, alaturi de SUA, Rusia si China. Se pare, insa, ca aceasta petrecere privata ar avea si un invitat surpriza. Iranul si-a anuntat, de asemenea, intentia de a lansa o misiune spatiala umana pana in 2021. Dupa numele echipelor care s-au inscris la acest concurs, cred ca, la un moment dat, astia or sa ajunga sa-si poarte razboaiele in spatiu. Atunci vom putea spera si noi la putina liniste si pace. Va dati seama cum ar fi? O planeta intreaga ca Vama Veche… veche.

smart guess: Nu numai ca aceasta initiativa deschide noi usi explorarii spatiale, dar este si un nou izvor de inspiratie pentru talentatii scenaristi de la Bollywood. Putem, asadar, spera ca peste cativa ani vom avea drept castigator la orice premii posibile un film despre un tanar cersetor din Calea Lactee, care se indragosteste de iubita unui mafiot intergalactic si, in cele din urma, castiga castiga un concurs de cultura… universala.

 

You may also like...