Sony a prezentat televizorul care scoate sunetul prin ecran

Sony este o companie care scoate pe piata multe produse insa cu siguranta nisa televizoarele este una dintre cele pe care le stapaneste foarte bine si in care si-a propus sa inoveze. A reusit asta cu brio in trecut si foarte probabil va reusi din nou. Dupa OLED-uri sau „televizoarele tablou”, acum Sony a prezentat un televizor care ne ofera sunetul prin ecran, astfel incat nu are boxe si nu avem nevoie sa instalam unele pentru a asculta stirile sau pentru a auzi actorii care joaca intr-un film.

Este vorba de cel mai performant televizor Sony, din seria OLED Bravia A1 Series, care beneficiaza de tehnologia Acoustic Sourface ce ii permite sa „scoata” sunetul prin ecran. Practic exista doar senzatia ca se intampla acest lucru. In definitiv ecranul vibreaza astfel incat ia nastere sunetul. Putem simti vibratiile atunci cand punem mana pe ecran.

Cei de la Sony sustin ca un alt lucru interesant la acest televizor este acela ca sunetele scoase de obiecte sau anumite fiinte se aud doar in locul in care sunt acestea. Spre exemplu daca urmarim cum o masina alearga din partea stanga a ecranului in partea dreapta, sunetul specific acesteia se va auzi ca si cum ar iesi treptat din stanga ecranului spre dreapta acestuia si se deplaseaza odata cu  automobilul. Cu alte cuvinte putem crede ca sunetul este scos in mod direct de masina respectiva. Aceasta senzatie este foarte importanta mai ales atunci cand vrei sa urmaresti un film in propria casa, intr-o atmosfera de cinematograf.

Televizorul pare mai degraba un simplu ecran de sticla pentru ca marginile aproape lipsesc. Marginea de jos este putin mai lata insa doar cat sa incapa sigla firmei pentru ca pana la urma unui astfel de televizor nu ii putea lipsi logo-ul.

Va intrebati cum este eliberat sunetul fara boxe!? Am spus deja ca senzatia este ca acesta iese prin ecran insa in realitate ia nastere prin vibratiile aparute pe suprafata acestuia. Ele sunt generate de doua traductoare aflate in spatele televizorului, acolo unde se afla si un subwoofer pentru ca sunetul sa nu ramana plat.

Cei care au vazut pe viu televizorul spun ca sunetul nu este afectat ci din contra pare a fi superior multor televizoare din generatiile anterioare. Ramane insa de vazut cat de mult poate rezista ecranul vibratiilor. Probabil aceasta este cea mai mare ingrijorare a multora insa atunci cand va avea un pret accesibil probabil multi vor trece peste aceasta teama in dorinta de a avea un televizor care are o singura suprafata ce indeplineste atat rolul de ecran cat si cpe el de boxa.

Legat de calitatea imaginilor, televizorul este capabil sa produca imagini realiste, adica fidele realitatii, transpunand aproape de unu la unu cam toate detaliile din natura, cum ar fi textura, adancimea, culoarea sau contrastul.

Tehnologia Acoustic Sound poate fi integrata in acest moment doar pe televizoarele OLED insa ea ar putea fi integrata in viitorul apropiat si pe televizoarele LED. Pentru asta e nevoie de cateva modificari pe care cei de la Sony nu sunt dispusi sa le faca, cel putin in acest moment. Probabil alte companii se vor arata interesate de acest aspect.

You may also like...