Speranţa de viaţă a crescut peste tot în lume

În ţările dezvoltate, în ultimii 60 de ani, probabilitatea de a supravieţui peste 80 de ani s-a dublat pentru ambele sexe. Potrivit BBC News, mai mult de jumătate dintre bebeluşii născuţi azi în ţările bogate (dacă o mai exista aşa ceva în zilele noastre) vor trăi mai mult de 100 de ani. De asemenea, nu numai că speranţa de viaţă a crescut, dar şi timpul ’furat’ de bolile grave a scăzut.

Unul dintre experţii care s-au ocupat de acest caz a declarat că acest lucru s-a datorat, în principal, unui stil de viaţă mai sănătos. „Ideea principală e că prevenirea chiar e mai bună decât tratamentul”, a declarat profesorul britanic Alan Maryon-Davis. În 1950, probabilitatea de a supravieţui între 80 şi 90 de ani era de 16% pentru femei şi 12% pentru bărbaţi. În 2002 se ajunsese la 37% pentru femei şi 25% pentru bărbaţi.

Cercetătorii susţin că acum omul a ajuns să aibă patru stadii în viaţă: copil, adolescent, bătrân tânăr şi bătrân bătrân, neexistand nicio dovadă că ’bătrânii bătrâni’ sunt mai puţin sănătoşi decât cei mai tineri. De asemenea, ei au constatat faptul că, pe măsură ce anii au trecut şi timpurile s-au schimbat, au apărut dovezi clare că neplăcerile cauzate de diferite boli grave apar acum mult mai târziu.

smart guess: E drept, probabil, că acest studiu a fost făcut înainte ca epidemia asta de criză financiară să îşi facă simţită prezenţa. Cu toate astea, unii nu pot să se bucure că trăiesc mai mult decât strămoşii din motive financiare (hmm, get a life!, vorba ceea). Pe de altă parte, aici îşi face loc vechea discuţie despre cum trebuie trăită viaţă ’lung şi plictisitor’ vs. ’scurt şi intens’. Sau ‘lung si intens’ (hai ca se poate 😉

 

You may also like...