Subscrieti?

Nu vi se pare, uneori sau deseori (depinde de sensiblitatea fiecaruia la fenomen), ca lucrurile sunt exact opusul a ceea ce ar trebui sa fie? Si nu spun asta gandindu-ma la ceea ce statistic si social este acceptat (sau recunoscut?!). Ma refer la ceea ce tu, ca individ cu bun simt si constiinta de sine, intuiesti (asta in cazul in care pana atunci nu te-a invatat nimeni) ca fiind anormal.

Mai exact, ma refer la intuitia normalitatii dincolo de pre-conceptele sociale, dincolo de spoiala puternic colorata si crapata a aparentelor. Chiar daca nu am fost invatat /educat, intuiesc insa ca, nu neaparat trebuie (norma sociala) sau nu e frumos (valoare), ci pentru ca asa imi dicteaza contiinta sau pentru ca bunul simt primar imi spune ca lucrurile nu sunt ceea ce par a fi, ci ceea ce le fac eu sa fie. E ca atunci cand dai inapoi restul pe care l-ai primit in plus din greseala la magazin, nu pentru ca trebuie ci pentru ca esti un om care isi da seama de frivolitatea si uratenia furtului sau minciunii (chiar daca e prin omisiune). E vorba de valori, de principii, de ceea ce esti tu, de ceea ce alegi sa fii.

Oare chiar suntem atat de lipsiti de valori sau de puterea de a le dezgropa din mormantul nepasarii si prostiei?

Poate ne-ar prinde bine un workshop de valori, de principii, de conduita sociala adecvata, care sa ne ajute sa exersam un comportament specific statutului de fiinte inteligente superioare.

Eu cred, cu insistenta, inca, in existenta unui arhetip al valorii, al bunului simt, al constiintei sociale.

 

You may also like...