Tangoul a intrat în patrimoniul internaţional UNESCO

Acum ceva ani, UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) a ajuns la concluzia că nu doar monumentele culturale (Marele Zid Chinezesc) şi naturale (Marea Barieră de Corali) merită protejate, ci şi tradiţiile culturale încă vii din toate colţurile lumii. Acestea trăiesc, poate, şi mai mult sub ameninţarea globalizării decât obişnuitele obiective turistice. Astfel, organizaţia a întocmit o listă ce poartă numele de Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, pe care adună toate aceste tradiţii culturale şi încearcă să le promoveze şi, în acelaşi timp, să le protejeze. Conform BBC News, cel mai nou nume de pe această listă este tangoul.

Cel mai senzual şi mai pasional dintre dansuri (părere pur subiectivă, fără pretenţii de cunoştinţe în domeniu) a venit ca o propunere comună din partea Argentinei şi Uruguay-ului,’părinţii’ tangoului. Potrivit UNESCO, moştenirile propuse pentru a fi introduse pe acea listă „se transmit din generaţie în generaţie” şi oferă „grupurilor şi comunităţilor un sentiment de identitate”. Oficialul argentinian Hernan Lombardi a declarat că se bucură „foarte tare că muzica şi dansul tangoului sunt acum păstrate pentru umanitate”.

Printre celelalte candidate la intrarea pe lista moştenirilor culturale se numără şi Procesiunea Sfântului Sânge din Bruges, precum şi Opera tibetană, propunere venită din partea Chinei.

În ultima perioadă, din cauza gripei porcine şi a crizei financiare, turismul argentinian a avut mult de suferit. Tangoul s-a aflat şi el pe lista victimelor lipsei de turişti, câteva dintre spectacole fiind nevoite să se închidă pentru un timp.

smart guess: Spectacolul de tango este unul dintre acele lucruri care trebuie văzute într-o viaţă. De la muzică şi atmosfera din jurul dansatorilor şi până la dansul propriu-zis, totul este impresionant. După părerea mea, îşi merită pe deplin locul pe lista moştenirilor culturale protejate de UNESCO.

 

You may also like...