Tehnologia 4G se apropie

Pregatiti-va psihologic (si financiar) pentru urmatoarea generatie de telefoane, a patra, mai exact – 4G. Aceasta tehnologie va permite transferul de date la o viteza mult superioara actualei tehnologii de varf (3G). The Times anunta ca testarile pentru 4G vor incepe anul acesta, urmand ca in 2011 sa se puna in vanzare primele telefoane mobile ce vor dispune de o astfel de tehnologie.

Evident, daca-i noua inseamna ca are ceva in plus. Asadar, cu ce se lauda 4G? In primul rand, o viteza de transfer de pana la 100 Mbps (megabiti pe secunda), mai pe scurt, de 100 de ori mai repede decat ce ofera actuala tehnologie (nu stiu daca e chiar mai pe scurt, dar e mai de efect). Astfel, calitatea apelurilor video va fi mult mai buna, ca si a tuturor filmelor vizionate de pe internet pe telefonul mobil. Nu numai ca va fi o tehnologie mult mai rapida, dar va fi una si mult mai ecologica, datorita transferului de date mai eficient. Din acelasi motiv va fi si mai ieftina, costul unor transferuri de gigabiti va fi de ordinul eurocentilor.

Un alt punct forte al acestei tehnologii va fi faptul ca apelurile telefonice care nu folosesc imaginile (adica cele obisnuite, cu care ne confruntam zilnic) vor folosi aceeasi tehnologie ca programele de voice-over-internet (Skype fiind cel mai popular exemplu). Ele vor folosi atat de putina latime de banda incat este foarte posibil sa devina gratuite.

In ceea ce priveste infrastructura, 4G va folosi aceleasi antene si transmitatoare ca si 3G, aducand doar cateva mici modificari.

smart guess: Pare a fi un pas destul de mare inainte pentru industria comunicatiilor. Probabil ca, nu peste mult timp, apelurile video vor deveni ceva banal, iar actualele forme si mijloace de comunicare vor fi istorie. Sincer sa fiu, nu pot spune ca ma incanta foarte mult perspectiva aceasta, a apelurilor video intrate in viata de zi cu zi. Minciuna va deveni o arta mult mai complexa si complicata decat este acum.

 

You may also like...