The Observer vorbeste despre Revolutia romana

‘Cea mai dramatica si cea mai misterioasa insurgenta impotriva comunismului’ – asta este concluzia unui reportaj aparut in ziarul The Observer, editia de duminica a cotidianului britanic The Guardian, despre revolutia romana din 1989. Autorul reportajului, Ed Vulliamy, a revenit in Romania dupa 20 de ani, pentru a discuta cu cei implicati in evenimentele din acea perioada.

Dorin-Marian Cirlan, unul dintre membrii plutonului de executie al sotilor Ceausescu, lasa de inteles, prin “strania sa poveste”, ca “revolutia romana nu a fost ceea ce a parut.” Jurnalistul aminteste si despre desele acuze, in legatura cu o presupusa lovitura de stat, aduse celui “care a condus aparent insurgenta”: Ion Iliescu.

Codruta Cruceanu, fost curator al Muzeului National de Arta a declarat ca adevarul este inca necunoscut, “ceea ce stim, totusi, este ca, intr-o oarecare masura, totul a fost teatru – a fost regizat”.

O alta personalitate intervievata de The Observer este Ion Caramitru. Acesta a spus ca “a fost o revolutie a oamenilor, dar oamenii au fost inselati. Intr-un an, nu mai exista indoiala ca o factiune inlaturase pur si simplu alta factiune, probabil in contact direct cu Moscova. In mod tragic, dupa executia lui Ceausescu au fost ucisi mai multi oameni decat inainte. Daca as fi Iliescu si as crede in Dumnezeu, mi-ar fi teama de judecata Domnului in legatura cu mortii.”

Printre persoanele cu care jurnalistul englez a mai discutat se numara Laura Stefanescu, fosta asistenta la Ministerul Justitiei, si Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie.

Despre consecintele revolutiei, The Observer spune ca a rezultat “un hibrid ciudat: o tara care a imbratisat sistemul de piata capitalist, dar este condusa inca de vechea garda.”

smart guess: Revolutia este (inca) un subiect delicat. Probabil ca in Romania (inca) nu se poate vorbi obiectiv despre acest subiect. Avem (inca) nevoie ca niste straini sa ne puna in fata faptele, sau macar o parte din ele, atat cat a iesit la suprafata.

 

You may also like...