Tipuri de implant mamar

Cand vine vorba despre o interventie chirurgicala atat de sensibila ca introducerea unui implant mamar, orice detaliu este important.
In randurile de mai jos vom incepe cu inceputul, si anume tipurile de implant existente pe piata, avantajele si dezavantajele fiecaruia dintre ele.

In primul rand “cu ce se mananca” un astfel de implant?

Practic este o proteza artificiala, confectionata dintr-un strat exterior, ferm si elastic, ce contine un lichid vascos care poate fi ori gel de silicon, ori altceva (vom vedea mai jos ce).

Sa incepem cu cele clasice, cu gel de silicon

Sunt umplute cu un gel vascos de silicon, protejat si continut de un strat exterior de silicon solid, ferm si elastic. Acest tip de implanturi sunt cele mai vulnerabile pentru ca exista riscul ca invelisul sa se sparga si gelul interior sa se scurga in organism, afectand nu doar forma sanului ci si sanatatea pacientei. Din acest motiv este recomandat ca femeile cu implanturi de silicon sa mearga mai des la controlul de rutina, decat cele cu alte tipuri de implant. Datorita riscului acestui tip de proteza mamara, pana in prezent exista 5 generatii de “silicoane”, fiecare incercand sa reduca riscurile generatiei precedente.

Implanturile cu solutie salina

La exterior seamana cu cele de silicon, partea exterioara, “carcasa” fiind tot de silicon, insa lichidul interior este o solutie salina (apa cu sare in principal) a carui concentratie variaza in functie de volumul si consistenta dorita. Este mai putin periculos pentru organism decat implantul cu silicon pentru ca daca un implant cu solutie salina se sparge sau are scurgeri, solutia va fi absorbita, si apoi eliminata de organism in mod natural, fara riscuri asupra sanatatii.

Implanturile cu solutii alternative

Pot fi umplute cu ulei de soia, polipropilena sau alte substante. In esenta nu difera cu nimic de celelalte doua tipuri prezentate mai sus, diferenta fiind doar “la interior”, in compozitie.

In prezent cele mai populare implanturi in randul pacientelor sunt cele cu solutie salina, din motive pe care le-am expus mai sus, insa indiferent de tipul pe care il alegeti trebuie spus faptul ca un implant de calitate este facut sa reziste cel putin zece ani!

Din pacate si aici, ca oriunde altundeva, functioneaza principiul conform caruia “doi bani dai, doi bani face”, motiv pentru care calitatea si nu pretul ar trebui sa fie etalonul dupa care alegem tipul de implant potrivit, la urma urmei e in joc corpul si sanatatea noastra.

You may also like...