Tranzitia spre un alt model de patut – o sarcina nu foarte facila pentru copilasi

Una dintre intrebarile care framanta constiinta mamicilor tinere este aceea a schimbului dintre patuturi. Ca in orice alta situatie, parerile sunt impartite in mai multe categorii, fiecare persoana considerand o anumita varsta drept reper pentru schimbul patutului. Insa, de departe cel mai important aspect care influenteaza aceasta modificare in viata micutului tau este reprezentata de evolutia sa, care poate fi atinsa la varsta de trei ani sau se poate prelungi pana la varsta de 4, respectiv 5 ani.

Care este varsta potrivita pentru aceasta schimbare?

patuturi copiiIn primul rand, un patut special pentru varsta copilului tau va fi acela in care el se simte cel mai confortabil, fara ca micutul sa ii depaseasca dimensiunile sau ca patutul sa ii ingradeasca activitatea specifica perioadei sale de dezvoltare. Majoritatea specialistilor considera faptul ca sub varsta de trei ani copilasii trebuie sa se odihneasca in acele patuturi cu o arhitectura inchisa, care sa ii protejeze de pericolele exterioare si sa le formeze un ambient stabil, fara prea multe interactiuni cu mediul inconjurator.

Insa, lucrurile pot fi putin premeditate in momentul in care observati faptul ca al vostru copilas are tendinta de a se urca sau de a sari din patut, lucru care ii poate pune in pericol integritatea in propriul camin.

Cum interpretam gesturile micutului?

Desi am considerat „evadarea” drept un semn pozitiv, asta nu inseamna ca micutul tau o sa doreasca sa schimbe definitiv patutul, asa ca nu trebuie sa te grabesti. Pentru a fi sigura de faptul ca el va face fata cu brio acestei noi provocari, ofera-i posibilitatea de a se odihni in patul tau in timpul somnului de amiaza, asta pentru a-i observa pe indelete reactia. Poate se va speria de noul ambient sau poate va experimenta sentimentul de singuratate. In orice caz, nu te grabi sa inlocuiesti vechiul patut de bebelus in momentul in care micutul tau iti ofera primul semn de „evadare”.

Ce trebuie sa faceti daca asteptati un alt copil?

Majoritatea mamicilor sunt tentate sa isi obisnuiasca micutul cu un pat pentru copii in momentul in care afla ca pe drum se regaseste cel de-al doilea bebe, un aspect care va declansa agitatia in randul parintilor. Este lesne de inteles faptul ca iti vei dori sa folosesti fostul patut al micutului tau pentru cel de-al doilea bebe, insa trebuie sa te asiguri de faptul ca tranzitia se realizeaza cu minimum 2 luni inainte de a naste. Cu siguranta, dorinta ta nu este aceea de a-i impune copilasului de trei ani o schimbare drastica in doar cateva zile, in special pentru ca aceasta cerinta ar putea starni conflicte intre cei doi.

In plus, trebuie sa intelegi faptul ca la o varsta frageda copilasii sunt foarte atasati de micile obiecte si decoratiuni care i-au insotit inca de la nastere, iar a le refuza compania accesoriilor respective poate fi un lucru cu un impact negativ asupra lor. Asadar, fii sigura de faptul ca micutul tau se stabileste integral in noul mediu ambiant, iar daca acest lucru nu este posibil intr-un timp scurt, lasa-l sa spuna „la revedere” fostului patut intr-un timp mai indelungat, culcandu-l pe nou nascut intr-un bassinet. O situatie temporara, menita sa ofere copilasului ragazul de a se obisnui cu noul patut.

You may also like...