Trei criterii dupa care alegem scoala de inot

cursuri de inot pentru adultiMai ales vara, inotul se poate dovedi a fi o adevarata placere. Caldura de afara ne incomodeaza si ne forteaza sa gasim mijloace prin care sa ne petrecem concediul sau vacanta, fara a ne inchide in casa.

Evident, cel mai simplu mod de a face asta e sa stam la teresa. Pana la un punct, poate fi o idee  buna insa gandind pragmatic, e bine ca si atunci cand ne relaxam sa o facem intr-un mod util. Dupa cum am spus, inotul este placut pe caldura insa atunci cand nu stim sa il practicam, invatarea lui se poate dovedi si utila.

Urmand sau alegand cursuri de inot copii vom reusi sa combinam utilitatea cu placerea. Fiecare dintre noi am trecut prin momente in care ne-am fi dorit sa stim sa inotam. Se poate intampla oricand sa vedem pe cineva cum are probleme in apa si sa nu il putem ajuta. E cel mai teribil moment acela in care suntem singurii care am putea face ceva pentru a salva o persoana dar in acelasi timp sa ne simtim „legati la maini”.

In Romania exista multe scoli de inot sau persoane independente care ne pot ajuta sa invatam sa inotam. Nu trebuie decat sa stim cum sa alegem cea mai buna varianta.

Atunci cand vrem sa participam la cursuri de inot pentru adulti trebuie sa avem in vedere trei lucruri esentiale. Pretul nu este printre ele insa e si el important la un moment dat. Pana sa ne uitam la pret trebuie sa ne orientam dupa calificarea si experienta instructorului, dupa bazinele de inot si dupa cate persoane sunt instruite simultan.

Calificarea si experienta instructorului este foarte importanta. Nu este suficient ca acesta sa stie la perfectie tehnica de inot ci trebuie sa aiba capacitatea de a o transmite cat mai usor. Trebuie sa fie in primul rand psiholog, sa poata anticipa volumul de informatii pe care le poate asimila o persoana si pe care le poate pune in practica inainte de a le uita.

De asemenea, trebuie sa poata doza cat mai bine instructiunile si sa le comunice la momentul oportun, in acelasi timp cu gradul de acumulare al cursantului.

Numarul persoanelor intruite in acelasi timp e important. Ideal ar fi sa existe un singur cursant dar acest lucru se traduce automat in costuri mult mai mari. Cu cat cursantii sunt mai putini, cu atat mai mult acestia pot fi urmariti mai bine si pot primi sfaturi mai utile.

Cand in bazin sunt prea multe persoane, unele dintre acestea vor primi sfaturi generale, neadaptate la evolutia lor. De asemenea, unele dintre ele evolueaza mai usor, altele mai greu. Instructorul va fi nevoit sa se orienteze dupa nivelul de avansare al majoritatii. Cei care sunt in afara „plutonului”, fie nu mai pot tine pasul, fie nu pot avansa dupa cat sunt capabili.

E foarte important ca scoala de inot sa aiba propriile bazine sau unele inchiriate de care sa se poata folosi nestingherit la orice ora din saptamana. Sunt situatii in care anumiti cursanti solicita o ora in plus, in care instructorul sa se ocupe doar de el, pentru a putea tine pasul cu ceilalti. Chiar daca instructorul ar vrea, acest lucru nu va putea avea loc daca nu dispune de bazinul de inot.

 

 

 

You may also like...