Un artist de strada din New York arestat intr-o galerie de arta

Poster Boy este un personaj urban din New York care a devenit din ce in ce mai cunoscut in ultima perioada. Ceea ce face el este o noua forma de arta de strada: decupeaza cu o lama anumite bucati din posterele publicitare aflate in statiile de metrou si, lipindu-le peste alte afise, creeaza un soi de colaje. Aproape toate lucrarile sale au un mesaj social. Pentru ca, in New York, ceea ce Poster Boy face este considerat ilegal, tanarul a facut tot posibilul sa nu fie vazut de ochiul vigilent al politiei. Pana sambata, cand, relateaza The Guardian, lasandu-si garda jos si anuntandu-si prezenta pe niste material promotionale, el a fost prins de politie la o galerie de arta.

In ultimul an, Poster Boy a “expus” mai mult de 400 de lucrari. Evident, aflandu-ne in epoca comunicarii virtuale, street-artist-ul a devenit curand celebru pe internet. El si-a prezentat crezul artistic unui reporter de la The Guardian, care s-a dus sa-l caute anul trecut: “Ideea de a lua mediul inconjurator in propriile maini si de a-l transforma in ceea ce tu vrei. Atata timp cat nu ranesti alti oameni, n-are cum sa fie rau”. Se pare ca NYPD nu prea ii impartaseste viziunea si ii considera lucrarile drept acte de vandalism. Astfel, dupa arestarea de sambata, politia a anuntat ca a prins un tanar de 27 de ani, din Brooklyn, pe numele de Henry Matyjewicz. El a fost eliberat mai tarziu, prietenii sai platindu-i cautiunea. Totusi, povestea nu se termina aici. La cateva ore dupa arestarea sa, New York Times a primit un mail in care se spunea ca Poster Boy nu este un singur individ, ci o miscare. Astfel, “rolul lui Henry este sa promoveze ideile din spatele Poster Boy printr-o forma legala de arta”.

smart guess: Stiu ca multa lume vede arta de strada, si cea contemporana, in general, drept o forma de frustrare si nicidecum o manifestare artistica. Totusi, eu de multe ori ma gasesc pe aceeasi lungime de unda cu artisti ca Banksy (poate cel mai cunoscut street-artist). Comparand cu toleranta americanilor in alte domenii, mi se pare destul de ciudat si oarecum trist faptul ca lucrarile lui Poster Boy sunt vazute drept vandalism. Poate, cu timpul, lucrurile se vor schimba si, in viitor, vom admira afise marca Poster Boy langa Mona Lisa.

 

You may also like...