Un proiect independent propune noi modele de bancnote

Sigur, aspectul banilor nu conteaza, numarul e mai important. De asemenea, nimeni nu e foarte atent la cum arata bancnotele pe care le foloseste. Totusi, nu ar fi cel putin un motiv de mandrie si placere vizuala sa avem niste bancnote noi, care sa arate a mici lucrari de arta? Sorin Axinte, Daniel Gavrila, Ramona Sima, Sorin Tranca si Bojan Spasic (mai pe scurt, compania de branding Patres) propun Valorile neobservate din mainile noastre – un proiect independent care vizeaza inlocuirea actualelor bancnote cu unele noi.

De ce am avea nevoie de asa ceva? “Pentru ca sunt o declaratie voluntara, sunt produsul vointei noastre. Si nu o definitie predefinita a noastra, asa cum ar putea fi considerate peisajul, clima sau trasaturile noastre fizice. Noi credem ca ceea ce vrem sa fim ne descrie mai bine decat ceea ce suntem. Ca aspiratiile unei natiuni sunt mai relevante decat prezentul / realitatea imediata.”

Asadar, intr-un moment al istoriei in care nu prea mai avem imagini (lucruri, locuri, persoane) care sa reprezinte Romania, o astfel de propunere cred ca ar trebui luata in seama.
Si pentru ca oamenii sa aiba de unde alege, Patres a venit cu doua concepte: Romania in avangarda si Ieri si azi pentru maine.

Romania in avangarda foloseste “imagini ale unor personalitati care au facut avangarda”, reinterpretand grafic simbolurile reprezentative pentru acestea. Astfel, daca acest proiect s-ar concretiza, i-am avea pe banconta de 1 leu pe George Enescu, pe cea de 10 lei, pe Traian Vuia, pe cea de 50 de lei, pe Constantin Brancusi, iar pe cea de 100 de lei, pe Mircea Eliade.

Cealalta propunere, Ieri si azi pentru maine ar aduce pe noile bancnote un tandem format din personaje ale legendelor romanesti si din peisaje urbane contemporane. In acest fel, pe o fata a hartiei de 1 leu l-am avea pe Fat-Frumos, in timp ce pe cealalta ar fi o imagine a Bucurestiului din zilele noastre. Pe banconta de 10 lei ar fi Pasari-Lati-Lungila si orasul Timisoara, pe cea de 50 de lei, Zana Zorilor si Cluj-Napoca, iar pe cea de 100 de lei, Sfarma-Piatra si Iasi.

smart guess: De acord, perioada mai nepotrivita pentru un astfel de proiect nu se gasea. De acord, avem o groaza de alte lucruri mult mai importante de facut inainte sa ne gandim la design-ul banilor. Si totusi… Pe mine, cel putin, m-ar bucura sa inlocuim kitschosul curcubeu actual cu niste lucrari originale si placute ochiului. Poate, cine stie, dupa ce trecem de criza financiara, facem si pasul asta.

You may also like...