Viaţa fără fire

Pe măsură ce tehnologia avansează şi gradul de dependenţă faţă de dispozitivele noi creşte simţim tot mai mult că toate acestea mai cauzează şi dependenţa de … priza electrică. Smartphone, telefon mobil, player audio, i-pad, laptop; toate aceste dispozitive ar trebui să ne mărească gradul de libertate şi mobilitate, însă de cele mai multe ori ne fac doar să ne amintim că ne-am depărtat prea mult de sursa de energie electrică.

Asta implică foarte multe fire electrice de la incărcătoare, care de cele mai multe ori sunt destul de lungi şi ne incomodează. Să mai punem la socoteală faptul că la PC-uri monitorul, tastatura, mouse-ul, boxele şi alte deviceuri sunt conectate tot prin intermediul firelor electrice.  Internetul pe LAN tot prin fir, la fel şi switch-urile sau routere-le. Ar mai fi şi firele de la sursele UPS sau de la vre-o lampă montată pe birou. Să nu mai pomenim şi faptul că la muncă pe sub biroul tău trec toate firele de Internetcare trec spre birourile celorlalţi colegi.

Aşadar, o lume întreagă dependentă de tot felul de fire. Dacă în ultimul timp prin aparţia comunicaţiilor prin wireless şi bluetooth s-au mai rezolvat o parte din problemele legate de numărul mare de fire electrice şi de date ce ne facem cu alimentarea cu curent electric? Hai să zicem că încet încet cu toţii vom trece pe Internet, tastaturi şi mouseuri wireless şi pe standardul bluetooth dar apare mereu ca un laitmotiv aceeaşi priză electrică.

Se pare însă că Intel şi MIT şi-au propus să ne scape de această grijă. Este vorba despre o tehnologie la baza cărei stă ideea lui Nikola Tesla şi se referă la principiul rezonanţei electromagnetice. Pentru moment atât Intel cât şi MIT au construit sisteme funcţionale capabile să se alimenteze cu de la o sursă aflată la 60-90 cm fără a fi nevoie de fire şi asta cu pierderi reduse de energie electrică.

Deşi va mai dura ceva timp până ce ne vom putea bucura de această tehnologie în viaţa de zi cu zi perspectiva este cu siguranţă îmbucurătoare. Până atunci nu ne rămâne decât să ne dorim acumulatori tot mai mari şi mai încăpători.

Şi ducând toate astea la extrem nu pot să nu mă întreb oare când ne vom bucura de alimentare cu apă fără conducte sau gaz metan fără ţevi. O viaţă pipeless.

You may also like...