Vraiste TV – sau ce au in comun anumite celebritati

Acum vreo cateva luni am dat shut down televiziunilor romanesti. Am scos cablul, am dus in beci receiverul si am uitat o vreme de ele. Devenisera greu de suportat mizeriile prezentate drept emisiuni (cu mici exceptii notabile ca TVR 1, 2 si TVR Cultural) sau temele false inventate pentru audienta. Inainte de asta auzisem o directoare de programe spunand senina ca televiziunile private nu trebuie sa educe, ci trebuie sa difuzeze “ce se cere”. Chiar daca asta inseamna oameni striviti de macara, episoade fara numar cu Elodia, gagici rimelate si cu unghiile facute invartind mici fumeganzi … ma rog … intelegeti … CE SE CERE!
Aseara fiind in vizita la niste prieteni mirosul maro al televiziunilor romanesti si-a facut din nou simtita prezenta. Mdeah … Aceeasi putoare! La o televiziune de mare audienta si unde se dezbat mai mereu teme inventate era un soi de “sondaj de opinie” in care Ceausescu era dat castigator daca ar candida la alegerile prezidentiale. Spun un soi de … pentru ca nu vad ce relevanta are o astfel de intrebare? In primul rand ca istoria nu se scrie cu conditional-optativ … Daca ar face si daca ar drege! Ce informatii ne da un astfel de raspuns cum ca Marele Carmaci ar castiga cu nu-stiu-cat la suta? OK, stim cu totii ca sunt multi care il regreta, ca pentru unii a fost mai bine, ca, de bine de rau, fiecare avea un loc de munca. Dar chiar si asa in afara de o exploatare absolut perversa a situatiei actuale grave cuplata cu recenta deshumare, pseudo-stirea asta nu ne aduce nimic! Absolut nimic! Se macina aceleasi vorbe de pomana, se pierde timp, se indobitoceste lumea cu o tema irelevanta!

Apoi parca toate redactiile participa la un soi de intrecere la fel de aiuritoare: cine invita mai multi indivizi expirati sa-si dea cu parerea despre orice. Sau despre nimic, avand in vedere temele dezbatute. Apropo de ceea ce spuneam mai sus, aseara l-am vazut pe Vadim care de multa vreme nu mai spumega cu folos in politica romaneasca. Realizatoarea emisunii intrebandu-l pe Tribun: “Dar daca ar fi candidat Maresalul Antonescu, ce scor credeti ca ar fi luat?” Wow, asta da intrebare futila! Asta da dezbatere de calitate! Precaut, Tribunul avanseaza un … 90%. De ce “precaut”? Pentru ca stirista mai avea pana la apogeu. Doar un pas: Dar daca ar fi candidat Vlad Tepes? Ei bine, ati ghicit, Tribunul raspunde victorios: 100%!!

Pana una-alta Vadim a citit cateva carti la viata lui asa ca macar din punctul de vedere al respectului de sine m-as fi asteptat sa nu se bage intr-o astfel de discutie. Iar televiziunea cu pricina (dar ar putea la fel de bine sa fie oricare alta) mai bine ar fi acordat cateva minute sa spuna lumii cine au fost Maresalul Antonescu si Vlad Tepes. Pentru ca pun pariu ca multi nu le localizeaza vietile nici macar cu ± 100 de ani.

Nu pot sa inchei fara sa va reamintesc de o noua vedeta care face audienta: Monica Pop. Femeia a intrat puternic in constiinta opiniei publice nu atat ca sef al Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti, cat pentru faptul ca a slabit rapid vreo 40 de kg si a aparut prin tabloide spunand cum o fluiera baietii cand o vad. De la spate, desigur! Un CV suficient ca fie chemata o data la doua zile prin studiourile TV pentru a ne vorbi despre te miri ce: despre achizitionarea de avioane de lupta, despre Madalina Manole, despre cum se face ciorba de potroace … despre insert your favourite topic here … Doamna Pop, pentru asa ceva ar trebui sa va faceti blog! 🙂

Hai ca nu va mai plictisesc si cu Monica Tatoiu. Faceti copy paste paragraful de mai sus si decolorati-i parul. Rezultatul e acelasi.

Stiu. Vorba celor de la The Buggles, “Video killed the radio stars”; dar parca televiziunile au mers mult prea departe …

You may also like...