6 lucruri pe care ar trebui să le faci pentru a anticipa viitorul

Lumea se schimbă și se schimbă cu viteză crescândă. Într-un asemenea tip de lume, capacitatea noastră de a anticipa viitorul este foarte importantă. Cei care pot anticipa viitorul vor avea mai mult timp să se pregătească și vor fi astfel pregătiți când vor veni schimbările. Deoarece devin printre primii oameni care sunt pregătiți, ei pot profita cel mai mare beneficiu al noilor tendințe. Majoritatea oamenilor vor veni abia mai târziu, când cele mai bune părți au fost deja luate.

Folosesc termenul „motor de anticipare” pentru această abilitate de a anticipa viitorul. Aceasta este o parte importantă în a fi versatilist (vezi Fii câștigător prin a fi versatilist: Ce, de ce și cum). Dar cum construim motorul de anticipare?

Concluzia este că ar trebui să puteți vedea cum se conectează punctele. Vedeți cum se conectează punctele în trecut și prezent, apoi proiectați-le în viitor. În felul acesta anticipezi viitorul.

Iată 6 lucruri pe care ar trebui să le faci:

Citiți inteligent despre trecut

Folosesc termenul „citește inteligent” și nu doar „citit”. „Citiți inteligent” înseamnă să citiți selectiv pentru a obține doar ceea ce aveți nevoie, fără a fi distras de lucrurile inutile.

În primul rând, trebuie să citiți inteligent despre trecut. Acest lucru este important pentru a vă permite să vedeți cum punctele conectate în trecut. Întrucât obiectivul tău este să vezi cum se conectează punctele, citirile tale ar trebui să fie cele care sunt preocupate de a obține tiparele istoriei în loc să spui doar evenimente istorice.

Cartea mea preferată în acest scop este Guns, Germs and Steel de Jared Diamond. Face exact ceea ce ne dorim: conectarea punctelor din istorie.

Citiți inteligent despre prezent

După ce vedeți cum punctele conectate în trecut, ar trebui să vedeți cum se conectează punctele în prezent. Aici ar trebui să poți recunoaște tiparele din lumea noastră actuală. Acest lucru este important nu doar pentru a anticipa viitorul, ci și pentru a vedea dacă sunteți sau nu pregătiți să vă confruntați cu provocările prezente. Cine știe, poate că nu ești pregătit pentru prezent. Această parte ar trebui să vă ofere beneficii imediate, deoarece acțiunile pe care le întreprindeți vor afecta direct modul în care efectuați în prezent.

Cartea mea preferată pentru aceasta este The World is Flat de Thomas Friedman. Acesta arată clar cum funcționează lumea actuală – despre care a spus că este în era „globalizării 3.0”.

Citiți inteligent despre viitor

Următorul lucru este desigur să vezi cum se vor conecta punctele în viitor. Deoarece sunt încă în viitor, ceea ce vezi sunt încă posibilități, nu certitudine. Dar trebuie să știți care sunt posibilitățile. Totuși, aveți grijă când citiți despre viitor. Ar fi bine să fii sigur că citirile tale și-au bazat predicțiile pe fapte decât pe imaginații.

Cartea mea preferată pentru aceasta este Visions de Michio Kaku. Acesta descrie în mod clar ce realizări științifice se preconizează că vor avea loc în secolul XXI și nu numai, și cum vor afecta viața noastră.

Citiți inteligent despre cum evoluează tendințele

Acum că ați obținut imaginea cea mai mare a trecutului, prezentului și viitorului, ar trebui să aflați cum se conectează un punct la următorul. Acesta este motivul pentru care trebuie să citiți inteligent despre evoluția tendințelor.

O carte bună pentru acest lucru este The Tipping Point de Malcolm Gladwell. Vorbește despre modul în care funcționează epidemiile sociale și despre cunoștințele pe care le obțineți din carte vă pot ajuta să observați indiciile viitoarelor epidemii sociale.

Faceți analize de conținut

Puteți observa tendințele prin analiza conținutului. Analizați conținutul analizând conținutul mass-media, cum ar fi reviste, ziare, filme și cărți. Vedeți ce sunt populare în prezent și de ce. Căutați modelele a ceea ce se întâmplă în spatele conținutului pe care îl analizați. După ce ai citit inteligent despre trecut, prezent și viitor și ai aflat cum evoluează tendința, ar trebui să știi suficient pentru a căuta tiparele din spatele conținutului. Cărți precum Megatrends 2000 de John Naisbitt sunt construite pe baza analizei conținutului.

În timp ce primii patru pași pregătesc cadrul (imaginea mare), analiza conținutului completează detaliile.

Proiectează punctele în viitor

Acum că ați obținut imaginea mare și detaliile, ar trebui să aveți suficiente informații pentru a proiecta punctele în viitor. Indiciile viitoarelor tendințe ar trebui să fie aici și acolo în analiza conținutului dvs., iar înțelegerea dvs. asupra imaginii mari ar trebui să vă ajute să le recunoașteți și să le conectați. Puteți vedea apoi situația dvs. actuală pentru a vedea care sunt tendințele care urmează să vă influențeze și să luați măsurile necesare pentru a vă pregăti.

Resursele pe care le menționez mai sus sunt cele mai bune resurse pe care le cunosc. Cunoașteți alte resurse bune care să ne ajute să anticipăm viitorul? Nu ezitați să le împărtășiți în comentarii.

You may also like...