Aspecte de care trebuie sa tineti cont pentru amenajarea unui laborator

Amenajarea sau echiparea unui laborator poate fi o sarcina la fel de placuta precum configurarea unui ambient personal, chiar daca vorbim despre o gama vasta de aparate de specialitate, uluitoare prin functionalitati, insa dificil de manageriat de catre o persoana care nu dispune de cunostintele necesare. Masivitatea acestor echipamente si spiritul impersonal care troneaza intr-un astfel de spatiu pot fi trasaturi care, cel putin la prima vedere, mentin vie aura unui cadru lipsit de personalitate. Si totusi, cum putem imprima o nota ergonomica profunda acestui spatiu, reusind in acelasi timp sa includem toate aparatele necesare activitatii chimice sau fizice desfasurate?

Secretul consta intr-un mix ingenios compus din valente practice, functionale si estetice

Fara doar si poate, personalul angajat intr-un laborator cunoaste in cele mai mici detalii necesitatile care ofera zilnic batai de cap, dispunand in mare parte de coordonatele tehnice obligatorii pe care ar trebui sa le infatiseze un astfel de echipament. Totusi, in aceasta ecuatie intervin si abilitatile organizatorice ale  echipelor de specialisti care se ocupa de comercializarea acestor aparate impozante. Ei propun utilizatorilor o viziune de ansamblu completa, indrumandu-i de fiecare data prin paleta vasta de echipamente.

De asemenea, in momentul in care se organizeaza un astfel de spatiu este foarte important ca amplasamentul fiecarui echipament in parte sa se realizeze in concordanta cu mediul ambiental, luminozitatea, temperatura si umiditatea fiind factori care pot influenta intr-o maniera decisiva rezultatele experimentale obtinute.  Un echipament adiacent care isi asuma rolul de sterilizator in biotehnologie, cu o aplicabilitate uniforma in industria chimica sau fizica este etuva – un aparat masiv indispensabil pentru laboratoarele chimice, pentru acele institutii de cercetare sau pentru industria alimentara.

Sfatul specialistilor este un ajutor indispensabil pentru amenajarea laboratoarelor ?

Raspunsul este unul afirmativ si nu se raporteaza la activitatea in sine care se desfasoara in spatiul respectiv. Daca personalul de specialitate detine cunostintele necesare despre procedurile experimentale pe care trebuie sa le duca la bun sfarsit in conditii propice, persoanele care se ocupa de echiparea acestor spatii pot oferi repere ergonomice, pot aduce in prim plan solutii optime din punct de vedere financiar, pot gestiona mult mai bine spatiul disponibil si va pot recomanda alternative cu un consum energetic mult mai redus. De asemenea, in acest fel veti avea siguranta ca laboratorul dumneavaostra intruneste toate standardele impuse de normele europene, eliminand riscul eventualelor sanctionari din partea corpurilor legislative.

You may also like...