Atmosfera in Grenoble

Caldura mare in Grenoble… 29 de grade la ora 21:30, dar parea mult mai cald, din cauza umiditatii… Atmosfera placuta, sambata seara, oameni relaxati, in slapi si pantaloni scurti, fericiti pentru calificarea Frantei in optimi, braserii, baruri, cafenele, restaurante peste tot, peste tot. Pretutindeni se gasesc locuri de mancat si de baut.
Si de dormit, adica hoteluri. In acest oras inconjurat de munti (pe care ii intalnesti la tot pasul, dupa cum spunea Stendhal care s-a nascut aici), turismul e in floare, iar oamenii sunt diferiti fata de cei pe care i-am intalnit timp de 2 ani de zile in nordul Spaniei, in Catalunya. Catalanii sunt mult mai simandicosi, mai seriosi parca, ce ciudat! Localnicii din Grenoble par desprinsi din cartierele bucurestene. Nu ma mira sa fiu abordata de cineva cu un „Cherie”, exact cum nu ma mira sa mi se intample asta in Bucuresti, cu un „Draga”. Tiganii bucuresteni sunt inlocuiti aici de algerieni si alte tipuri de arabi. Vrei sa mananci un kebab? Nici o problema! Vino la Grenoble!
Prin zona (centrala) in care m-am plimbat seara asta, timp de o ora, nu am intalnit nici macar o librarie, chit ca se spune ca Grenoble e un oras al stiintei, un oras universitar. Stiu unde este Biblioteca Municipala, dar librarii de cartier??? Nu, nu, mai bine ne cumparam pantofi sau mancam la un restaurant. Am intalnit strazi intregi cu restaurante. Am umblat ceva prin Europa, dar restaurante la fiecare colt de strada ca aici nu am mai intalnit.
Intr-un fel imi place atmosfera, oamenii par mai calzi decat catalanii, sunt chiar imbracati mai fara pretentii. Tinerii dau impresia ca acuma au coborat de pe munte ori se vor duce acolo. Aici nu gasesti eleganta din Paris, dar nici nu e nevoie de ea: frumusetea muntilor te cucereste complet.

You may also like...