Cand si de ce este benefica singuratatea?

Pentru a trăi o viață deplină, aveți nevoie de ceva care este rar menționat: aveți nevoie de singurătate. Iată ce definitie are singuratatea: “timp singur cu gândurile voastre și fără contribuția altora.” Când te uiți la oameni minunați din istorie, poți vedea că au această caracteristică în viața lor. Ea ia forme diferite, dar au timp singuri cu gândurile lor. Pentru Albert Einstein, era muzica. Pentru Theodore Roosevelt, era jurnaluk. Pentru Steve Jobs, erau plimbările lungi.

Să vedem de ce este benefica singuratatea și cum să ajungi la ea!

De ce ai nevoie de singurătate

Există cel puțin trei motive pentru care aveți nevoie de singurătate.

1. Vă permite să vedeți imaginea de ansamblu.

Am putea fi atât de ocupați cu detaliile vieții noastre încât nu mai putem vedea imaginea de ansamblu. Mergem în direcția corectă? Sau am luat-o gresit? Singuratatea vă oferă distanța de care aveți nevoie pentru a vedea imaginea de ansamblu. Vă ajută să vedeți pădurea și nu doar copacii.

2. Vă ajută să sintetizați idei creative.

De cele mai multe ori, ideile creative provin din combinații noi de idei existente. Pentru a obține ideile existente, trebuie să obțineți informații de la alții (de exemplu, prin citirea cărților). Dar pentru a le sintetiza într-o combinație nouă, aveți nevoie de singurătate.

3. Vă ajută să fiți proactivi, nu reactivi.

In singurătate, nu vei reacționa doar la ceea ce ți se întâmplă. În schimb, veți gândi prin situația dvs. și veți acționa proactiv pentru a o controla.

Cum să ai parte de singuratate, fara a fi deranjat de altii?

Din păcate, singurătatea este insuficientă în aceste zile. În special, smartphone-urile vă oferă distragere constanta sub forma de social media, știri și altele. Unii experti folosesc termenul “privarea de solitudine” pentru acest fenomen: “o stare în care petreceți singur timp cu zero, cu gândurile voastre și fără contribuția altor minți.” Solitudinea privată vă împiedică să experimentați beneficiile de mai sus. Vă împiedică să vedeți imaginea de ansamblu, să obțineți idei creative și să deveniți proactivi.

Deci, cum putem lupta împotriva acestui fenomen? Iată câteva sfaturi.

1. Dezactivați notificările pe telefon.

Notificările de pe telefonul dvs. vă oferă nevoia de a le uita. Ca urmare, veți fi distrași în mod constant. Dezactivarea notificărilor comută comanda înapoi la dvs. Acum esti cel care determina cand sa te uiti la telefonul tau. Am făcut acest lucru de ani de zile și pot atesta eficiența acestuia.

2. Fii selectiv cu mediile sociale.

Eu nu sunt împotriva social media, dar trebuie să fie selectiv cu ea. Ar trebui să fii activ numai pe cei care îți servesc scopul. Puteți lăsa restul sau doar deveniți un membru pasiv.

3. Alocați timp pentru reflecție.

Ar trebui să alocați timp regulat pentru a reflecta asupra vieții tale. În acest timp, vă puteți gândi la scopul, rolurile și valorile voastre. O întrebare pe care ați putea să vă întrebați este: „Sunt încântat de viața mea și de unde mă duc? Dacă nu, de ce?

4. Pastrati un jurnal.

Ținerea unui jurnal vă încurajează să aveți timp să gândiți pentru că sunteți în căutarea de idei. De asemenea, vă încurajează să sintetizați ideile existente pentru a le crea pe cele creative.

***

Sfaturile de mai sus vă pot ajuta să construiți singurătatea în viața voastră. Astfel, veți fi pe cale să vă atingeți întregul potențial.

You may also like...