De ce imi place sa invat istoria – I

Invat istoria astazi mai mult decat inainte. Desi sunt departe de a fi expert, interesul meu pentru acesta a crescut in timp. Invat in principal prin lectura, dar uneori ascult si podcast-uri si ma uit la documentare.

Ce este atat de interesant la istorie? Ei bine, iata patru motive pentru care imi place sa invat istorie.

1. Invatarea din experientele altora este un mod inteligent de a invata.

Exista un citat care imi place de la Ken Schramm: „O persoana inteligenta invata din greselile sale, dar o persoana cu adevarat inteleapta invata din greselile altora.” Este bine sa inveti din greselile tale, dar este chiar mai bine sa inveti din greselile altora. De ce? Pentru ca atunci nu trebuie sa faceti singur aceste greseli!

Adevarul este ca invatarea istoriei te ajuta sa eviti sa inveti lucrurile intr-un mod greu. Altcineva a platit pretul pentru aceste lectii. Tot ce trebuie sa faceti este sa petreceti ceva timp citindu-le povestile. Cu doar o fractiune din timp (ca sa nu mai vorbim de truda si suferinta), puteti invata aceleasi lectii fara ca neaparat sa faceti greselile.

Timpul pe care il petreceti invatand istoria se va rasplati de mai multe ori, ajutandu-va sa evitati greselile costisitoare. Este o mare rentabilitate a investitiei pentru timpul dvs.

2. Invatarea din povesti este un mod puternic de a invata.

Desi puteti obtine esenta unei lectii in doar cateva propozitii, daca aveti o poveste care sa o sustina va va oferi o impresie mult mai profunda. De exemplu, desi as putea spune doar „nu va puneti toate ouale intr-un cos”, veti avea o impresie mult mai profunda daca va spun povestile unor oameni ale caror cosuri s-au rupt pentru ca l-au incalcat. Povestile sunt puternice, deoarece iti ating emotia si nu doar logica.

Ghici ce? Istoria este o comoara de povesti! Contine tone si tone de povesti cu lectii din viata reala. De aceea este un mod minunat de a invata.

You may also like...