Mindsetul pentru luarea deciziilor corecte în viață

Modul în care luați decizii este esențial. La urma urmei, viața ta este doar rezultatul deciziilor tale. Deci, cum iei deciziile corecte în viață? Am găsit ceva interesant în rezumatul cărții Reinvent yourself. Se spune că, pentru a avansa în viață, ar trebui să luați deciziile orientate spre creștere, în loc de cele bazate pe frică.

De exemplu, să presupunem că sunteți într-un loc de muncă pe care nu-l placi. Dacă ați decis să rămâneți pentru că vă este teamă că nu puteți găsi un alt loc de muncă, aceasta este o decizie bazată pe frică. Ar putea să te facă să te simți în siguranță pe termen scurt, dar ar duce la regret pe termen lung. Decizia orientată spre creștere ar fi să-și asume riscul și să găsească un alt loc de muncă potrivit potențialului tău.

Desigur, acest lucru este mai ușor de zis decât de făcut. Dar iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să luați decizii orientate spre creștere.

1. Adresati întrebarea corectă

Deciziile orientate spre creștere și deciziile bazate pe frică au diferite întrebări în spatele lor. Întrebarea din spatele deciziilor bazate pe teamă este: „Ce se întâmplă dacă nu funcționează?” Această întrebare îți umple mintea cu posibilități negative. Te face să te temi. Te determină să iei calea sigură. Întrebarea din spatele deciziilor orientate spre creștere, pe de altă parte, este: „Ce se întâmplă dacă funcționează?” Această întrebare îți umple mintea cu posibilități pozitive. Te conduce la optimism. Vă determină să luați riscul necesar pentru a vă atinge întregul potențial.

2. Scopul este de a minimiza regretul

După cum am scris mai sus, deciziile bazate pe teamă ar duce la regret. Deci, o bună modalitate de a vă împinge să luați decizii orientate spre creștere este să folosiți cadrul de regret-minimizare. Scopul este de a vă minimiza regretul în viață. Scopul de a nu fi ratat oportunități. Nu vrei să te uiți înapoi la viața ta de ani și să zici: „Aș fi putut face asta”. Dacă nu ați reușit? Adam Grant are un răspuns bun în Originals: „Regretul eșecului este mai puțin decât regretul de a nu încerca”.

3. Fii selectiv

În timp ce nu trebuie să pierdeți oportunități, trebuie să vă asigurați că luați oportunitățile potrivite. Vezi tu, capacitatea ta este limitată. Dacă îl folosiți pentru oportunități greșite, nu ați avea suficient de mult pentru cei drepți. Rick Warren a spus bine, „Spuneți nu oportunităților bune, astfel încât să puteți spune da celor mari”.

4. Construiți un backup

În loc să va asumati riscuri orbește, ar trebui să va asumati riscuri calculate. Acest lucru vă cere să construiți o pernă. Așa puteți să riscați fără a fi iresponsabil.

***

Întrebați întrebarea corectă, urmăriți să minimalizați regretul, să fiți selectivi și să construiți o pernă. Acestea vă vor ajuta să luați decizii orientate spre creștere și nu pe cele bazate pe frică.

Orice gânduri? Simțiți-vă liber să le împărtășiți în comentarii.

You may also like...