Moartea secretului bancar 2. Curajul de a fi Whistleblower.

Sa incepem cu definirea termenilor. Whistleblower– intr-o traducerea aproximativa din limba engleza ar putea insemna “cel care fluiera” si este denumirea pe care englezii au dat-o oamenilor care au curajul sa traga un semnal de alarma atunci cand lucrurile o iau razna la locul lor de munca.

Nu vorbim aici de frecusurile marunte intre angajati si sefi ci de fapte de coruptie. E mult mai mult decat un “fluierat in biserica” pentru ca nu se refera atat la obraznicie cat mai ales la curajul de a-ti asuma consecintele unui astfel de gest. Whistleblower-ul este un personaj ( rarisim in societatea romaneasca ) pentru care integritatea e mai presus de orice. Nici pierderea locului de munca si nici chiar punerea in pericol a propriei securitati nu il detemina sa taca sau sa inghita. Cati dintre voi va recunoasteti in scenariul asta?

Pentru putina inspiratie va invit sa ascultati povestea incredibila a lui Eugene McErlean. Fost auditor intr-o mare banca irlandeza la inceputul  anilor 2000, Eugene a dezvaluit nelegiuirile care se petreceau acolo. Ce a urmat? Unul dintre cele mai mari scandaluri financiare ale vremii devenit o extraordinara sursa de inspiratie pentru cei carea aveau sa provoace in 2009 moartea secretului bancar.

You may also like...