O modalitate de a gandi diferit: imbratisati gandirea veche – I

In maximizarea eficientei personale, modul tau de gandire joaca un rol important. La urma urmei, gandirea ta determina actiunile tale, iar actiunile tale determina rezultatele tale (desi norocul joaca si un rol).

In acest context, cred ca un aspect cheie al unei bune gandiri este capacitatea de a gandi diferit. Asa poti veni cu idei creative. Asa poti iesi in evidenta in multime.

Desigur, acest lucru este mai usor de spus decat de facut. Dar am citit un articol in urma care mi-a dat un indiciu despre cum sa o fac. Iata un fragment (accentul meu):

„In 1345, cu putin timp inainte ca ciuma sa devasteze Verona, poetul si carturarul italian Petrarca scotocea prin biblioteca catedralei orasului. Printre manuscrisele prabusite de acolo, el a gasit scrisori scrise de Marcus Tullius Cicero, omul de stat si oratorul roman caruia i se atribuie uneori faptul ca a facut din latina o limba literara. Pana la descoperirea lui Petrarca, Cicero a fost aproape total uitat, la fel ca majoritatea figurilor mari din epoca clasica. Citirea scrisorilor lui Cicero – sau a altor opere abandonate, precum istoria Romei a lui Livy – i-a dezvaluit lui Petrarh cat devenise si modificase civilizatia. El a botezat perioada de dupa caderea Romei- Evul Intunecat.

Evul Mediu nu s-a incheiat definitiv pana la caderea Constantinopolului, in 1453, cand savantii Imperiului Bizantin au migrat in Europa, in special in Italia, aducandu-si bibliotecile cu ei. Dar o noua gandire era deja in desfasurare, stimulata partial de imbratisarea lui Petrarca a gandirii vechi, motiv pentru care este adesea citat drept figura instiganta a Renasterii.”

Este un pasaj interesant, nu-i asa? Gandirea noua era in curs de desfasurare si un factor cheie in acest sens este imbratisarea gandirii vechi.

You may also like...