Raiul (femeilor) pe pamant

Tema de casa pentru Romania? Nooo. Pe loc repaus. Minunea deja exista. Raiul femeilor pe pamant nu e un titlu siropos de roman scris de Sandra Brown, nici o ocazie fabuloasa de razbunare feminina ca aceasta 🙂 , ci o tara din nordul Europei. Elena Udrea i-ar spune republica femeilor dar Norvegia, caci despre ea este vorba, este mai degraba, regatul femeilor – daca chiar am vrea sa ii atribuim o forma de organizare constitutionala.

In 2004 Norvegia a introdus prin lege obligativitatea ca 40% din membrii boardului de conducere al unei companii sa fie alcatuit din femei. Exista si o explicatie. Numarul femeilor din tara nordica este mai mare decat cel al barbatilor. (In paranteza fie spus, si in Romania avem aceeasi situatie). “Si de daca?“ au spus nu putini norvegieni facand profetii negre pentru ce avea sa urmeze aplicarii unei astfel de decizii. Adica, faptul ca ar fi putut duce la plasarea in functii de conducere a unor femei care, desi nu ar fi fost atat de bine pregatite ar fi avut doar meritul de a ajuta companiile sa respecte legea cu pricina. Si atentie, nu vorbim de sectorul public, ci de cel privat.

La 6 ani dupa introducerea (cu mari impotriviri din partea comunitatii oamenilor de afaceri) a masurii, rezultatele sunt pozitive: femeile sunt manageri in din ce in ce mai multe companii, iar acestea inregistreaza profituri nesperate. Insa partea cea mai interesanta a acestei povesti abia acum vine. O perioada companiile au fost lasate sa aplice legea prin voluntariat. Dar pana cand guvernul nu a introdus sanctiuni pentru cei care nu o aplica, nimeni nu s-a conformat intocmai.

Asta as numi eu un stat puternic. Si, prin comparatie, povestea cu femeile manager din Norvegia ne arata ce stat slab avem noi. Aminteam zilele trecute cum ne arde ca niste carbuni fierbinti problema romilor care insa e departe de a fi singurul semn de slabiciune al statului roman. Ei, hai sa spunem ca nici altii nu au avut idei mai rasarite in privinta asta (spaniolii, de pilda, ii invata poezii. Dar ce merita retinut din povestea norvegiana este ca statul a impus regulile jocului intr-un teritoriu care nu e finantat de el: in sectorul privat. Si totusi, a facut-o in asa fel incat sa nu fie pus intr-o situatie penibila (cum s-a intamplat in Bucuresti) si sa ii fie legea contestata la Curtea Constitutionala sau la CEDO. In Romania, statul nu e in stare sa impuna regulile jocului nici in companiile sale, pentru angajatii sai. Nu contenesc sa ma minunez cum statul asta al nostru produce „dume“ pe banda rulanta. Si as mai avea o intrebare: am inteles, in Norvegia STATUL a creat raiul femeilor pe pamant. STATUL nostru pentru cine pregateste un coltisor de rai in Romania?

You may also like...