Real TV

Timp de o saptamana am fost plecata din tara, fara acces la posturile TV romanesti. Asa ca, timp de o saptamana, m-am uitat la stiri numai la CNN, Sky News s.a.m.d. Si mi-am dat seama ca exista cu adevarat stiri! Exista si alte sporturi in afara de fotbal si alte stiri sportive in afara de ce fac fotbalistul X, Y, Becali si altii. Dar ce este si mai important este ca exista intr-adevar jurnalism si televiziune. Si exista si ceva constiinta civica.

Am urmarit in transmisiune in direct de la comisia parlamentara care a pus intrebari fostilor “mai mari” ai bancilor RBS si HBOS despre administrarea fodurilor, acordarea primelor si dividentelor.

Pe de o parte am vazut ca parlamentarii puneau intrebari clare, dificile si la obiect. Pareau chiar profesionisti si interesati, ca studiasera si se documentasera, lucru despre care mi-e greu sa cred ca se intampla la noi (sau cel putin nu mi-a fost mie dat sa vad si deci puteti oricand sa ma contraziceti).

Pe de alta parte i-am vazut pe acei oameni, “Sir” majoritatea, care macar au avut bunul simt de a-si cere public scuze pentru greseli. Macar atat vreau si eu sa se intample o data in Romania: macar unul dintre marii smecheri ai plaiurilor mioritice sa isi ceara scuze pentru greselile lui. Nu are rost sa vorbim de judecata, de plata si alte complicatii, vreau sa isi ceara scuze!!

Si in ultimul rand, dar nu mai putin important, mi-as dori sa existe ceva mai mult profesionalism la jurnalistii romani. De multe ori se intampla sa auzi intrebari mai stupide decat raspunsurile si declaratiile celor intervievati. In televiziunea romaneasca rar cineva se implica, investigheaza si se documenteaza atent asupra subiectului, mai ales in cazul conferintelor de presa sau interviurilor in direct.

Si cum poporul se educa cu televizorul, eu cred ca jurnalistii au o responsabilitate mai mare decat constientizeaza.

You may also like...